Bal
Bal , arıların binbir çeşit doğal çiçeklerden bitki ve meyvelerin tomurcukları nı alıp yutarak arınn midedeki invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşur ve kovandaki peteklere yerleştirilir.
İnvertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürüp fermantasyonu engelliyecek suyu yeterli miktarda uçurur. Arıların özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.Balın kokusunu çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir.
Yarım kilo bal için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir.
Bal, cilalı taş döneminden bugüne insan yaşamında ve ekonomisinde yer sahibidir.İspanya'nın Valencia'daki Laaranas mağarasında bulunan M.Ö. 6000 yılına ait bir duvar resminde , bal yapan arılar ve o balı toplayan tarih öncesi bir insanı resmedilmiş olması balın ne kadar eskilerden kullanıldığını gösteren kanıttır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in balın bin derde deva olduğunu söylediği hadisleri bulunmaktadır. Tevrat'ta balın adı tam 54 kez geçmektedir.Hz. İsa çarmıha gerilip öldürülmesinden sonra yeniden dirildikten sonra ona verilen yyeceklerin arasında bal da olduğu yazmaktadır.
Osmanlı döneminde bal, hem tek başına hem tatlandırıcı ,ilaç ve macun olarak tüketilmektedir.Saray mutfağında balın önemi verilen siparişlerden anlaşılmaktadır. Çeşitli yıllarda 14-65 ton arasında bal tüketildiği bilinmektedir.
Bal , higroskopik bir madde olup havadan nem alma özelliğine sahiptir.Havada %58 rutubet olduğu zaman balda su miktarı %17,4 civarında olur.Viskozite, akıcılığa karşı koyma özelliğini ifade eder. Balın özgül ağırlığı içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa göre değişmektedir. 200 derece de balın özgül ağırlığı 1.4225 bulunmuştur. Kırılma sayısı ; refraktometre ile ölçülür. SIcaklık önemli rol oynadığında bu işlem 20 derece de yapılır.
bal çeşitleri;
- Çam balı
- Pamuk balı
- Adaçayı
- Kekik
- Geven
- Narenciye balı
- Püren balı
- Ormangülü
- Kırmızı üçgül
- Beyaz üçgül
- Karakovan Balı
- Çiçek balı
- Doğal petek balı
Japon eşek arıları tam bir baş belası olup, yağma için kovana saldıran 30 eşek arısı üç saat içinde 30.000 civarı bal arısını öldürebilir.
Ülkemizde sahte bal satıcılarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Çıta ballarda ürünün üzerinde üretici arıcının işletme nosu olmalı.
- Üretim tarihi olarak balın hasat yılı üretim tarihi olarak belirtilmiş olmalı.
- Ürünün üzerinde üretildiği bölgeye bağlı olarak hangi çiçek ve kır bitkilerini barındırdığı belirtilmiş olmalı.
- Ürün ağırlığında çıta ağırlığı ürün miktarından düşürülmüş olarak belirtilmeli.
- Ürün kutusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılmış analiz sonucunu belirten analiz raporu örneği olmalıdır.
Son olarak;
Bal, öksürük,kabızlık,nezle,mideye, ağrılara , göze, kansızlığa, damarlara, romatizmaya,şişmanlığa, alerjiye , yara iltihabına , vereme, cilde, yanıklar , saçlara, karaciğere , sarılığa , kolestrole, ishale , zeka gelişimine , cinsel güce faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder